Kategorier
Tandvård

Osynlig tandställning – effektiv tandreglering 

Att reglera sina tänder för att få en rak tandrad och slippa exempelvis ett över- eller underbett har varit synonymt med två saker: en tandställning av metall och en lång tids behandling. Tandställningen i fråga är något som vi alla känner till som räls och det är ett effektivt sätt att reglera tänderna genom. 

Det handlar emellertid också om en metod som kan skapa enorma olustkänslor. Dels så kommer det att synas att man håller på att få sina tänder reglerade. Ett leende avslöjar detta direkt då det runt varje tand sitter metalltråd. Dels så handlar det också om att många upplever behandlingen som obehaglig. Rälsen spänner, trycker och kan göra ont understundom – och i samband med exempelvis idrottande så kan en smäll innebära att metallen skär hål på läppen. 

Fördelar med en osynlig tandställning 

Ett nödvändigt ont? Ja, förvisso – men det finns även idag andra alternativ där tandreglering numera kan ske via en osynlig tandställning. Två exempel på en sådan osynlig tandställning handlar om Invisalign och Clearcorrect och båda dessa metoder bygger på samma princip. 

Förenklat kan man säga att en tandläkare röntgar tänderna och tar avtryck på tandraden. Därefter skapas unika och skräddarsydda skenor i plast som ska användas av patienten. Dessa skenor reglerar tänderna på samma sätt som en räls gör, men med den tydliga skillnaden i att de kan plockas in och ur munnen vid behov – exempelvis i samband med måltider – och att de inte syns. 

Har du rätt förutsättningar? 

Skenorna byts ut med jämna mellanrum och man kan som patient också följa de framsteg som görs. Det senare gör att en behandling med en osynlig tandställning också ger en tydlig mållinje och därmed också en enklare behandling: du ser att tänderna hela tiden förflyttas enligt plan – och du ser också hur lång tid som återstår innan du får en rak tandrad och raka, fina tänder. Har du rätt förutsättningar för en behandling med en osynlig tandställning så är det definitivt ett alternativ att överväga!